Stavanger-magasinet | SMARTE STAVANGERREGIONEN
1218
page-template-default,page,page-id-1218,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Jens Bartholmes, som jobber med smartby i Europakommisjonens energidepartement, mener Stavanger virkelig er et godt eksempel på en smart by i europeisk sammenheng.

Den smarte Stavangerregionen gjør seg bemerket i Brussel

Europakontoret i Brussel sørger for at Stavangerregionen er synlig i Brussel og påkoblet EU og Europa i arbeidet med smarte byer.  På seminaret «Smart with a heart» diskuterte Stavangerordfører smartby-finansiering med Europakommisjonen, og Nordic Edge Expo 2019 ble lansert.

I april samlet seminaret Smart with a heart omkring 100 deltakere på. Blant deltakerne var blant annet Europakommisjonen. InnoEnergy, og representanter fra flere europeiske byer og regioner, i tillegg til europeiske nettverk som ERRIN, EUROCITIES, POLIS, ECIU, OASC og ENoLL.

Hensikten med seminaret var å lansere Nordic Edge Expo 2019, og å profilere den smarte Stavangerregionen med den europeiske fyrtårnsbyen Stavanger. I tillegg til å diskutere finansiering av fremtidens smarte byer med KIC InnoEnergy og Kommisjonen, stod også smart mat på dagsorden og Rogalands matsatsning inkludert GladMat-festivalen, ble vist frem.

Synlighet og tilstedeværelse

– Seminaret er et godt eksempel på hvordan vi arbeider. Vi fikk involvert Europakommisjonen i direkte dialog om innovativ finansiering av smarte klimatiltak; en strategisk viktig sak for Stavanger og andre byer. Videre fikk vist frem hva Stavangerregionen har å by på, samt anledning til å nettverke med kontakter og samarbeidspartnere, sier direktør for Stavangerregionens Europakontor (SRE), Heidi Kristina Jakobsen.

Dialog og samarbeid med EU-institusjonen, europeiske nettverk, byer og regioner er alfa-omega for arbeidet til Europakontoret Slik holder vi oss oppdaterte om hva som skjer, og finner gode prosjektpartnere, forteller hun.

Smart Stavanger – europeisk fyrtårnsby

I 2015 fikk Stavanger status som smart europeisk fyrtårnsby gjennom det Horisont 2020-fiansierte prosjektet Triangulum. Det var Europakontoret som informerte Stavanger kommune om mulighetene og mobiliserte til deltakelse.

–Gjennom Triangulum-prosjektet har jeg blitt kjent med Stavanger. Byen er virkelig et godt eksempel på en smart by. Jeg vil spesielt trekke fram hvor engasjert ledelsen er og hvor flinke de har vært til å involvere innbyggerne slik at de kjenner eierskap til prosjektene, sier Jens Bartholmes, som jobber med smartby i Europakommisjonens energidepartement.

Ordfører i Stavanger kommune, Christine Sagen Helgø, understreket i sitt innlegg at smartby-utvikling i bunn og grunn handler om mennesker, om det å forbedre innbyggernes liv. Smartbysatsning handler dermed også om reduksjon av klimagassutslipp. Her har Stavanger vært spesielt ambisiøse, med et mål om 80 prosent reduksjon av utslipp innen 2030.  Den smarte Stavangerregionen har i det hele tatt en svært bred tilnærming til smartby.

Mat kan være veldig smart

På seminaret fikk da også deltakerne smake på denne brede definisjonen av hva det vil si å være en smart by. Mat og matproduksjon er nemlig en viktig del av innbyggernes liv, og i regi av GladMat og Matfylket Rogaland, ble blant annet smaksprøver av Jæren-salami, lefse, blåmuggost og lammelår, servert.

– Vi har mye å lære av Stavanger og hvordan de jobber med smart mat, samtidig som de kan lære av oss. Rogaland er gode på matmerking, og vi reduserer matavfall. Ofte er maten «to good to go», og vi jobber med å etablere et cateringbyrå som serverer restemat, sa Oliver Marette fra VisitBrussels og president av det globale matnettverket Delice, der også Stavanger er medlem.

Lansering av Nordic Edge Expo 2019

Styreleder i Nordic Edge Expo, Ivar Rusdal, var i Brussel for å lansere det nye slagordet «Life Actually» samt opplegget for årets Nordic Nordic Edge Expo, Nordens største smartbymøteplass.

– Hvis Stavangerregionen ikke hadde vært til stede i Brussel, ville det vært svært vanskelig for oss å bygge opp Nordic Edge så fort som vi har klart, sier Rusdal, styreleder i Nordic Edge Expo.

– Gjennom Europakontoret har vi fått svært gode kontakter i Europakommisjonen helt fra første dag, og høytstående representanter for flere DG’er («Generaldirektorater» tilsv. departementer i Norge) har vært på scenen under alle arrangementene våre, fortsetter han.

Team Norway

Rolf Einar Fife, Norges ambassadør til EU, åpnet seminaret sammen med Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Fife understreket viktigheten av deltakelse i europeisk samarbeid for regionale aktører og den solide kompetansen som fins i Stavangerregionen.

«–Vi er glade for det gode samarbeidet i det norske miljøet i Brussel -Team Norway- og låner gjerne ut lokalene våre til denne typen profileringsaktiviteter.»

Mat kan også være smart. I regi av GladMat og Matfylket Rogaland, ble ulike smakssprøver som Jæren-salami, lefse, blåmuggost og lammelår, servert.

STAVANGERREGIONENS EUROPAKONTOR

Stavangerregionens Europakontor (SrE) ble opprettet allerede i 1993, som det første norske regionkontoret i Brussel.

Kontoret bistår de 29 medlemmene fra offentlig sektor, kunnskapsmiljøer og næringsliv å forholde seg regelverk samt gripe mulighetene EU/EØS bringer for marked, profilering og prosjektfinansiering.

SrE bidrar til regional utvikling gjennom tverssektorielle satsninger innen blant annet smartby og helse, og med Horisont 2020 som sentralt verktøy. Eksempelvis står Europakontoret bak Stavangers deltakelse i Triangulum-prosjektet, og var blant initiativtakerne til Nordic Edge Expo.

Det at Stavangerregionen holdes informert om hva som skjer i EU/EØS gjør at offentlige og private ressurser kan bruker mer effektivt, samtidig som det åpner opp for muligheten til påvirkning.