Både estetisk, arkitektonisk og klimamessig er dette et signalbygg som skal fungere som et forbilde for kommende bygg i dette området – i tillegg til å gi kommunens ca. 375 ansatte en god arbeidshverdag og fremme kontakten mellom kommunen og innbyggerne, sier Mette Fossan, innovasjonssjef i Sandnes kommune.
– Kort sagt var planen å bygge Norges smarteste rådhus, og det har vi gjort, sier hun.
– I utviklingsprosessen har vi løftet blikket og blant annet hentet inspirasjon fra Gent og Berlin, to europeiske byer som har kommet særlig langt i å åpne opp offentlige bygg for innbyggerne.
Hun tar imot i den luftige vestibylen i det 13 000 kvadratmeter store bygget i fire etasjer, som rommer kontorlandskap, stillerom, møterom, fokusrom, lobby, byrådsal, kantine, atrium og tekniske rom. De tradisjonelle skrankene og sikkerhetsslusene man ofte opplever, glimrer med sitt fravær, og er erstattet av pulter der ansatte tar imot besøkende. For Sandnes kommune og Fossan innebar det å tenke smart også å tenke ting bort.
– Vi har vært opptatt av å fjerne unødig teknologi som skaper barrierer mellom kommunen og innbyggerne, forklarer Fossan.
– Rådhuset skal være en demokratisk arena som er åpen for alle, og det er viktig å signalisere dette helt fra begynnelsen av. Derfor har vi ingen tradisjonell resepsjon. Besøkende oppfordres til å ta en kopp kaffe og benytte åpen wifi mens de venter – vi har åpnet opp bygget, sier hun, og kan fortelle at den sørlige delen av bygget er åpen for publikum i alle fire etasjene.
Det nye rådhuset er dominert av et stort, åpent atrium som strekker seg helt fra første etasje til taket tre etasjer opp. Borte er små, bortgjemte kontorer, her jobber medarbeiderne i landskap, og glassvegger signaliserer åpenhet og transparens. I fellesarealene er det utplassert lounge-stoler som besøkende kan benytte.
– Alle medarbeidere sitter åpent, og her er det mulig å se rådmannen lede et møte. Her blir ingen kastet ut, sier Fossan.
– Men selvsagt har vi ivaretatt sikkerheten, og selve arbeidssonene er ikke tilgjengelig for publikum, presiserer hun.
Det nye rådhuset er plassert i umiddelbar nærhet til tog- og busstasjonen, og bygget har ingen parkeringsplasser. Alt er lagt til rette for kollektivtrafikk, sykkel og gange.
– Sandnes rådhus ligger midt i en kollektivakse, det er derfor ikke bygget parkeringsplasser i tilknytning til rådhuset. Undersøkelser i etterkant av innflytting viser at våre ansatte har hatt en dramatisk endring i reisevaner, fra privatbil til både sykkel, gange og kollektiv reising, sier Fossan.
Med 76 000 innbyggere er Sandnes en av Norges største kommuner, og den har vært i kontinuerlig vekst også gjennom nedgangen i oljeindustrien. Dessuten har kommunen en av de yngste befolkningene i kommune-Norge. Det gir Fossan stor tro på en lys kommune-fremtid.
– Sandnes kommune satser på å være smart. Her i Havneparken er rådhuset det første av en rekke planlagte bygg som vil skape et dynamisk og spennende sentrum. Vi gleder oss til fremtiden, sier hun.
Samlet areal: 13 000 m2
Passivhus, energiklasse A
Arkitekter: Code of Practice Architects og Brandsberg-Dahls Arkitekter
Generalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør
Landskapsarkitekt: Aros Arkitekter
Sandnes kommune satser på å være smart.