Stavanger-magasinet | SMARTBY I MINIATYR
1216
page-template-default,page,page-id-1216,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Kanalparken i Ålgård sentrum. Foto: Sven Olav Jensen

Smartby i miniatyr

Med i underkant av 12 000 innbyggere er Gjesdal kommune en relativt liten kommune. Det hindrer ikke ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) i å tenke stort og europeisk. Smart Gjesdal er historien om smartbytenkning i liten målestokk.

Det var utviklingen av nytt kommunesentrum i Ålgård som ble startskuddet for kommunens smartbysatsing. Det nye kommunesenteret, som er en av sju kandidater til Statens pris for byggkvalitet 2019, ble til da fotballklubben flyttet til nytt stadion. Målsetningen om en fremtidsrettet energiløsning har stått sentralt i prosjekteringen, men for ordfører Fjeldsbø ble det etter hvert klart at det var mye mer som var smart i kommunesatsingen.

Smartby handler om folk

– Det slo meg at vi jo faktisk jobber smart i Gjesdal. Og at det er et prinsipp som handler om noe annet enn bare teknologi og energi, sier Fjeldsbø.

– Det dreier seg like mye om demokratisk og sosial bærekraft. I utviklingen av Ålgårds nye sentrum snakket vi med alle, unge som eldre, og vi holdt folkemøter for å få innspill. Hver eneste ting vi har gjort i sentrum har vært et resultat av demokratiske, brede kommunikasjonsprosesser, sier han.

– Smart Gjesdal handler i bunn og grunn om å bruke teknologi for å skape et bedre og mer bærekraftig lokalsamfunn med menneskene i sentrum, sier Fjeldsbø.

– Vi ønsker ganske enkelt å gi fra oss noe til de som kommer etter oss, som er i bedre stand enn det var da vi fikk det.

Smart Gjesdal ble etablert i 2014 og representerer en overordnet måte å tenke på, en kunnskapsbasert tilnærming til samfunnsutvikling. Helt sentralt står medvirkning fra innbyggerne og vi er heller ikke fremmede for å tenke internasjonalt.

– Det jeg brenner mest for som ordfører, er å møte innbyggerne og gi dem mulighet til å påvirke sine egne liv. Det er en rettesnor for hvordan vi organiserer den kommunale virksomheten, sier Fjeldsbø.

Europeisk samarbeid

Blant smartprosjektene kommunen jobber med, er etableringen av en rute betjent av selvkjørende busser i forlengelsen av eksisterende rutenett. Satsingen skjer i samarbeid med Helsinki og flere andre europeiske byer i det såkalte FABULOS-prosjektet som er finansiert under EUs innovasjonsprogram Horisont 2020.

– Europakontoret spilte opp muligheten og vi grep den. Ingen sitter på smartby-
fasiten, og det er inspirerende å arbeide sammen med andre byer om felles utfordringer.

– I tillegg er vi opptatt av å stimulere til gründer-virksomhet, og jobber aktivt med ny energiteknologi for å skape en utslippsfri energiløsning for Ålgård sentrum, sier Fjeldsbø. Han er opptatt av at smartby-konseptet kan tilpasses også mindre kommuner som Gjesdal.

– Vi jobber med konkrete og relevante prosjekter og kobler smartby-tenkningen til prosjekter vi uansett må ta tak i. Det gjør det mye lettere å lykkes i en kommune uten ressurser til å satse stort og bredt, som Stavanger, sier han.

For Gjesdal-ordføreren er det likevel de myke verdiene, som demokrati og sosial bærekraft, som står øverst på dagsorden. – Moderne teknologi er et middel til å gjøre lokalsamfunn og tjenester bedre, ikke et mål i seg selv, avslutter han.

Frode Fjeldsbø, ordfører i Gjesdal kommune. Foto: Cato Osaland.